Jak na Boží hod, tak po celý rok

Přináším vám hit z naší domácí kuchyně, který mi už nejednou zachránil významnou hostinu. Nejlepší koláč, přímo boží koláč. Krásně se při něm rozjímá.

 

Původně tradiční francouzský koláč. Jablka s karamelem na křehkém těstě. Podávaný se zmrzlinou a se šlehačkou. Jednu verzi má Julia Childová ve své kuchařce a recept se datuje do roku 1880. Je to legendární Tarte Tatin, který vznikl náhodou v jednom francouzském hotelu, když kuchařka zapomněla dát do formy těsto. Takže ho pekla obráceně. Já ho tedy dělám klasicky a trošku po česku (s ořechy a skořicí).
prostřený stůl

 

Jablečný koláč

Těsto:

100g másla

200g mouky (100 hladké a 100 polohrubé)

1 vejce (nebo 1 žloutek)

3 lžíce vody

špetka soli

 

Náplň:

marmeláda

3 větší kyselejší jablka

šťáva z jednoho citronu

1 dl slivovice

rozinky

sekané ořechy

lžička skořice

3 lžíce krupicového cukru

kousek másla

jablečný koláč

Žloutek nebo vejce (já dávám celé) utřete s rozměklým máslem, vmícháte mouku, špetku soli a postupně vodu, při tom těsto propracujete do vláčné konzistence. Nemusí ani odpočívat v lednici.

Pak ho rozprostřete, vmačkáte do máslem vymazané koláčové formy (s průměrem25 cm), propícháte vidličkou a pomažete marmeládou. Navrch pokladete jablečnou směs. Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájíte na malé kousky, dáte do mísy s citronovou šťávou, promísíte s rozinkami, sekanými oříšky a přidáte slivovici. Posypete cukrem a skořicí, pokladete nakrájenými kousíčky másla, pečete na 190°C 45 minut, posledních pět minut zapnete gril, aby cukr zkaramelizoval.

Díky tomu, že těsto neobsahuje cukr, zůstane krásně křehké a neztvrdne. Náplň má mnoho možných variací. Výborný je třeba z třešní pokapaných třešňovicí. Švestky s meruňkami a mákem. Ovoce na něj můžete samozřejmě skládat jako mozaiku, přímo umělecké dílo.

Pokud ho (tentokrát ale odpočinuté cca hodinu v lednici) vyválíte na placku a vykrájíte kolečka, která natlačíte do formiček na košíčky nebo bábovičky, naplníte třeba jahodovou nebo citronovou marmeládou, máte skvostné mini dezerty.

 

Ale stejného těsta uděláte jako mávnutím kouzelného proutku jakýkoliv proslavený slaný quiche: se sýrem, slaninou, cibulí, vajíčkem, špenátem, brokolicí anebo lososem.